Sluta äta godis och lär dig vänta till din ätardag!

Godsak

Faller du lätt för skräpmat?

Vill du sluta äta godis och andra godsaker? Eller lära dig att endast trycka i dig godsaker på din ”ätardag”?

Att sätta mål är ett bra sätt att uppnå din drömkropp, utom när det kommer farliga godsaker i vägen!

Ta som exempel att du går ut en kväll och äter med dina vänner. Istället för ett hälsosamt mål hemma står du inför en hel restaurangmeny och ska välja.

Du ligger redan nära din kalorigräns för dagen, eftersom du var så hungrig tidigare och tog ett större mellanmål.

Just precis! En sallad är vad du borde välja, men det lutar just nu mot en god biff eller wokade nudlar. Din anledning till det valet är för att du redan har överstigit ditt dagliga mål och tänker ”Äh, skitsamma”.

När vi är så nära så nära vårt mål och hamnar i dessa situationer är det lätt att släppa allt. Läs vidare om du vill veta hur du undviker ”Äh, skitsamma” fällan!

Experiment: Pizza och kaka!

Att du gör ett sådant val betyder inte att du har dålig kontroll över dig själv. Forskare vid University of Toronto (Polivy et al., 2010) har tagit fram studier som tyder på att ”Äh, skitsamma” fällan triggas igång för att du redan misslyckats hålla ditt mål.

Forskarna bjöd in ett par deltagare till studien och bad dem att inte äta någonting innan. När de kom fram blev de genast serverade med en lika stor pizza-slice var. Efteråt blev de serverade kakor som deltagarna blev uppmanade att betygssätta.

Forskarna brydde sig inte om betygssättningen, utan hur många kakor var och en åt. Pizzan de blev serverade var exakt lika stor för alla deltagare, dock hade de gjort att en del pizzor såg större ut än andra.

Det fick en del av deltagarna tro att det ätit mer än de andra, även fast pizza-slicarna egentligen var lika stora.

När resultaten var räknade visade det sig att de som var på en diet (de hade ett mål) och trodde att de hade ätit mer än de andra, åt flest kakor. Eftersom de redan hade ätit en stor mängd pizza föll de i ”Äh, skitsamma” fällan och åt mer. De åt hela 50 % mer kakor än de som INTE var på en diet och också hade ätit en ”större” pizza bit.

Å andra sidan hade de som också var på en diet, men fått en ”mindre” pizza-slice, ätit lika mycket kakor som de som INTE var på en diet och fått en ”liten” bit.

Genom att tro att man redan gått över gränsen för sitt mål, så tappar man kontrollen och resultatet blir att man äter mer. Däremot om man inte tror att man gått över sin gräns så behåller man kontrollen och man undviker sötsaker och annan skräpmat!

Undvik ”Äh, skitsamma” fällan

Överstiger vi vår egna gräns är det som vi tappar behärskningen över oss själva. Vad ska du då göra åt det här? Forskningen föreslår att man ska lägga märket till när man sätter sig i ”Äh, skitsamma” fällan, vilket är när:

  1. När målen ses som kortsiktiga dvs idag eller imorgon, istället för nästa vecka eller månad.
  2. Och när du försöker sluta göra något, som att sluta äta eller dricka.

Detta tyder på att ”Äh, skitsamma” effekten kan undvikas genom att sätta långsiktiga mål och ändra ”att undvika något” till att ”uppnå något”. Alltså istället för att tänka ”jag ska inte äta skräpmat” så kan man räkna hur många dagar man klarat sig utan godsaker. Då försöker man ”uppnå” flera dagar utan skräpmat.

Omformulera dina mål på det här sättet så får du en god chans att hålla en bra kost och få en snygg och muskulös kropp!

Gilla om du tyckte om inlägget!
  • Facebook
  • Twitter

Skriv en Kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: